Heftruck cursus

Je heftruckcertificaat halen dat kan bij ARBO centrum in 1 dag. Wij hebben gecertificeerde instructeurs in dienst die landelijk erkende heftruck opleidingen verzorgen. Er zijn legio redenen om een heftruck cursus te volgen bij ARBO centrum.

Offerte aanvragen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
225,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
MEEST GEKOZEN
295,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
Prijs op aanvraag
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
395,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
345,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
Prijs op aanvraag
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
345,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
345,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
275,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
Gratis
225,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
445,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
275,- excl. btw
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK
Prijs op aanvraag
LET OP: 15% KORTING TIJDENS DE BOUWVAK

Meerdere certificaten halen in één dag?

Dat is mogelijk

Heftruck examen in een andere taal

Meerdere talen beschikbaar

Altijd bij jou in de buurt!

Met 30+ locaties zitten wij altijd bij jou in de buurt.

Toch liever een incompany?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Iedere medewerker in een organisatie die een heftruck wil gaan besturen, dient een heftruck cursus te volgen om het heftruck rijbewijs / heftruckcertificaat te behalen. Voor beginnende bestuurders die voor het eerst een heftruck willen gaan besturen, is er een basiscursus. Tijdens deze cursus leert de bestuurder/ bestuurster om de vorkheftruck op een veilige manier te besturen en deze training zal ervoor zorgen dat hij / zij capabel wordt om de heftruck op de werkvloer naar behoren te bedienen. Door het volgen en behalen van de heftruck cursus is een heftruckchauffeur in het bezit van het enige erkende heftruck rijbewijs waarmee wordt voldaan aan de eisen die in de Arbowet worden gesteld.

Het heftruckcertificaat halen

Het heftruckcertificaat halen is dus voor een werknemer de enige manier om aan te tonen dat hij of zij capabel is in het besturen en bedienen van een vorkheftruck. Het is tevens de enige manier waarop de werkgever kan voldoen aan de eisen van de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar wil dat er door werkgevers aan de eisen uit de Arbowet wordt voldaan. Schade veroorzaakt door een heftruckchauffeur die geen heftruck cursus heeft gevolgd, zal niet door de verzekering worden vergoed.

Heftruck theorie halen

Heftruck theorie halen kan met behulp van een eendaagse cursus. Op deze dag wordt zowel de inhoud van de theorie van de heftruck cursus als de inhoud van de praktijk van de heftruck cursus behandeld. De cursus begint (op locatie) ’s morgens om 08:30 uur en duurt tot ongeveer 15:30 uur. Wanneer de cursus met goed gevolg wordt voltooid, worden een officieel heftruckcertificaat en ARBO-pas verstrekt, die beiden 5 jaar geldig zijn. Tijdens de heftruck theorie komen de volgende onderdelen aan bod: wetgeving, kantelmoment en transportmiddelen. aandrijvingen, transport en opslag en veiligheid.

Het heftruck examen

Het heftruck examen bestaat dus uit een theoretisch gedeelte en een praktijkexamen. Na het theorie-examen wordt de geleerde theorie direct in de praktijk gebracht, door in de vorm van een proefexamen te oefenen met de heftruck. Daarna wordt het officiële praktijkexamen afgelegd. Tijdens een proefexamen kan er geoefend worden met de heftruck en worden examenvragen gesteld zoals dat ook tijdens de officiële test gebeurt. Zo wordt direct getest of de benodigde kennis aanwezig is, en is er ook de mogelijkheid om voor het afleggen van het praktijkexamen nog te oefenen. Wanneer het heftruck examen is afgelegd en de kandidaat is geslaagd, is het afgegeven heftruckcertificaat 5 jaar geldig. Aan het einde van die vijf jaar zal er een herhalingsexamen moeten worden afgelegd om het te kunnen verlengen.

Is een heftruckcertificaat verplicht?

Het heftruckcertificaat is niet verplicht bij wet. Het is echter wel nodig om te voldoen aan de eisen van de Arbowet. Deze zijn niet alleen opgesteld om voor een veilige werkomgeving te zorgen, maar worden ook door verzekeraars streng gecontroleerd op naleving wanneer er sprake is van een ongeluk, schade of andere calamiteit. Wil de organisatie aan de eisen voldoen, dan is een heftruck cursus dus wel nodig voor iedereen die een heftruck wil besturen.

De geldigheid van het heftruckcertificaat verlengen

De geldigheid van het heftruckcertificaat verlengen kan door het volgen van een herhalingscursus. Hierin worden theorie en praktijk opnieuw uitgelegd en getoetst. Slagen voor de herhalingscursus betekent dat er wederom voor een periode van vijf jaar een nieuw heftruckcertificaat wordt afgegeven. Na een heftruck basiscursus is vijf jaar later een heftruck herhalingscursus dus nodig om de geldigheid van het heftruckcertificaat te verlengen. Het is raadzaam om de verloopdatum van het certificaat in de gaten te houden en een herhalings heftruck cursus tijdig te boeken: het certificaat mag namelijk niet langer dan drie maanden verlopen zijn.

Heftruck rijbewijs halen met een heftruck cursus

Een heftruck cursus levert een heftruck rijbewijs op. Over de gebruikte termen is nog wel eens wat verwarring. Een heftruckcertificaat en heftruck rijbewijs zijn namelijk hetzelfde. Een heftruck rijbewijs halen, begint dus met een heftruck cursus. Het is belangrijk om naar de cursus zelf een geldig identiteitsbewijs en veiligheidsschoenen mee te nemen. Alle andere benodigdheden voor het behalen van een heftruck diploma worden verzorgd. Dat betekent uiteraard ook dat er een heftruck klaarstaat

Heftruck cursus basis

De heftruck cursus basis leert de bestuurder alle benodigde basiskennis en basisvaardigheden. Het heftruckrijbewijs dat na het succesvol volgen van de cursus wordt afgegeven, geldt als bewijs van vaardigheid. Een opleiding tot heftruckchauffeur begint met een heftruck basis cursus die het heftruckcertificaat oplevert. Wanneer dit certificaat na 5 jaar verlopen is, moet er dus een heftruck herhalingscursus gevolgd worden om een heftruck te blijven mogen besturen. Om de heftruck cursus basis te volgen, is geen enkele ervaring vereist.

Heftruck cursus op locatie of op locatie van ARBO centrum

Een heftruck cursus kan op de eigen locatie, dus binnen het eigen bedrijf, worden gevolgd. Een cursus volgen op een locatie van ARBO centrum is ook mogelijk. Cursisten kunnen voor een heftruck certificaat terecht bij een van onze locaties van ARBO centrum.

 

ARBO centrum beschikt over meer dan 30 locaties die verspreid zijn door het hele land. 

Heftruck cursus kosten

De kosten voor een heftruck cursus beginnen bij €225,- voor een herhalingscursus. De kosten voor het volgen van een basiscursus heftruck bedraagt €295,- per persoon. Een opleiding tot heftruckchauffeur kan derhalve eenvoudig voor meerdere medewerkers worden verzorgd. Daarnaast is er een speciale combinatiecursus heftruck-reachtruck opleiding beschikbaar.”

Uitgebreide pagina met heftruck cursus kosten.

Heftruck basiscursus

295,-

per persoon, exclusief btw

Heftruck herhalingscursus

225,-

per persoon, exclusief btw

Heftruck groepstraining

Prijs op aanvraag

Veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.

Lees meer

Om zelfstandig te mogen werken met een heftruck moet je 18 jaar zijn. Vanaf 16 mag ook, maar wel onder toezicht. In alle gevallen moet de chauffeur voldoende geïnformeerd en geïnstrueerd zijn om veilig te kunnen werken met een heftruck. Dit is verplicht en staat beschreven in de Arbowet. Hoe je aan kunt tonen dat je voldoende bent voorbereidt is het aan te raden en heftruck cursus te volgen. Heb je de cursus positief afgerond en beide examens, theorie en praktijk, gehaald? Dan ontvang je het heftruckcertificaat waarmee je kunt aantonen te voldoen aan de eisen welke de Arbowet stelt.

Lees meer

Wat een heftruck cursus of heftruckcertificaat kost verschilt per cursus die wordt gevolgd. Het heftruckcertificaat kan al worden behaald vanaf €199,- exclusief btw dit betreft de heftruck herhalingscursus.

Ben jij beginnend heftruckchauffeur en nog niet eerder een certificaat behaald? Dan is de heftruck basiscursus geschikt voor jou, deze cursus kost €259,- exclusief btw.

Lees meer

Werk je of wil je gaan werken met een heftruck? Dan is het volgen van een heftruck cursus bijna niet weg te denken. Waarom? Omdat de Arbowet stelt dat een ieder die met dit soort machines werkt voldoende geïnformeerd en geïnstrueerd moet zijn alvorens men ermee aan de slag gaat.

Maar hoe kun je aantonen dat je hieraan voldoet? Juist! Met het heftruckcertificaat. Tijdens de cursus leer je alles over hoe je veilig werkt met de heftruck.  Zo komen de volgende onderwerpen aan bod;

  • Wetgeving
  • Kantelmoment en transportmiddelen
  • Aandrijvingen
  • Transport en opslag
  • Veiligheid

Rond je zowel het theorie- als praktijkexamen positief af? Dan ontvang je het heftruckcertificaat en de bijbehorende Arbopas. Hiermee kun je altijd aantonen voldaan te hebben aan de eisen welke de Arbowet aan je stelt.

Lees meer

De basiscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 – 15.30.

De herhalingscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 – 12.00.

BHV: van 08.30 – 15.30

VCA cursus zonder examen: van 08.00 tot 16.00

VCA cursus inclusief examen: van 8.00 tot 17.30

Lees meer

Een heftruckcertificaat is niet verplicht, althans in theorie niet. Wat er in de Arbowet staat is dat de werkgever verplicht is om zijn personeel aantoonbaar, voldoende te hebben geïnstrueerd alvorens men aan het werk gaat.

Met het heftruckcertificaat kun je aantonen veilig te kunnen werken met de heftruck. Bovendien kunnen verzekeraars het wel verplicht stellen.

Wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt met een heftruck heb je altijd bewijs dat je goed op de hoogte bent van de risico’s en er alles aan hebt gedaan om ongevallen te voorkomen.

Een heftruckcertificaat ofwel heftruck rijbewijs kan behaald worden middels een heftruck cursus.

Lees meer

Of het heftruck examen moeilijk is verschilt natuurlijk heel erg van persoon tot persoon. Ben jij al een ervaren heftruckchauffeur of ga jij voor het eerst je heftruckcertificaat halen? Het kan zijn dat je het theoriegedeelte lastig vind, maar de praktijk een makkie. Geen probleem!

Bij ARBO centrum hebben wij de mogelijkheid om je hierin extra te begeleiden. Wij vinden dat iedereen de tijd moet krijgen die hij nodig heeft, als jij extra begeleiding nodig hebt bij het leren van de theorie dan helpen we je graag.

Wat je zelf kunt doen om je goed voor te bereiden is het cursusboek aanschaffen. Dit cursusboek bevat alles wat tijdens de opleiding aan bod komt. Het cursusboek is ‘hier’ te koop.
Wil je graag bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen, neem contact met ons op.

Lees meer

Het heftruckcertificaat verlengen kan doormiddel van het volgen van een heftruck herhalingscursus. Je  hebt de basiscursus al gevolg en je certificaat verloopt na vijf jaar, dan is het tijd om je certificaat te verlengen. Tijdens de herhalingscursus wordt nieuwe wet- en regelgeving doorgenomen.

Ook wordt de al eerder opgedane kennis opgefrist.
Ook tijdens de herhalingscursus bieden wij een theorie- en praktijkgedeelte aan, welke beide weer moeten worden afgerond met een examen. Geen probleem voor een ervaren heftruckchauffeur als jij toch?

Lees meer

Inhoud accordeon

De theorie en praktijk van beide opleidingen verschilt teveel om de cursussen tegelijk op 1 dag te volgen. Wel is het voor bedrijven mogelijk om een cursus op maat te laten maken. Voor een cursus op maat kun je bij ons een offerte aanvragen.

Lees meer

Het heftruckcertificaat, ofwel heftruck rijbewijs zoals het ook weleens genoemd wordt, is 5 jaar geldig.

Na vijf jaar moet je de heftruck herhalingscursus volgen om het certificaat geldig te houden.

Op die manier voldoe je aan de regels welke omschreven staan in de Arbowet, namelijk dat je voldoende geïnformeerd en geïnstrueerd bent oom veilig te kunnen werken met de heftruck.

Ben je het vergeten en is je certificaat langer als drie maanden verlopen, dan moet je opnieuw de basiscursus volgen.
Maak je geen zorgen, wij bellen al onze cursisten tijdig om je te herinneren.

Lees meer

Ja, in de Arbowet staat dat arbeidsmiddelen periodiek gekeurd moeten worden, dus moet ook een heftruck verplicht gekeurd worden. Een keuringssticker op de heftruck is niet verplicht, maar wel aan te raden. Mocht er een bedrijfsongeval plaatsvinden met de heftruck dan zal de inspectie vragen om deze keuringssticker.
Naast dat het keuren van de heftruck verplicht is, is het ook een verplichting om de machine te onderhouden.

Lees meer

Er is geen verschil tussen het heftruckcertificaatheftruck rijbewijs of heftruck diploma, het komt op hetzelfde neer. Men gebruikt beide woorden.

Wanneer je een heftruck cursus gaat volgen, ontvang je het heftruck certificaat bij succesvolle deelname. Wij bij ARBO centrum noemen het een heftruckcertificaat.

Lees meer

Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO centrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.

Wil je toch een idee krijgen van wat je ongeveer zou kunnen verwachten tijdens een officieel examen? Dan kun je een proefexamen volgen en testen of jij klaar bent voor het theorie-examen. Je ontvangt direct je cijfer per mail.
VCA:
Voor het VCA-examen raden wij u aan om voorafgaand aan de cursus het VCA lesboek goed door te nemen. Het lesboek is bij ons te verkrijgen voor €34,75.

Lees meer

Hoe lang een heftruck opleiding duurt verschilt per heftruck cursus.

Ben jij beginnend heftruckbestuurder dan is de heftruck basiscursus de geschikte cursus voor jou! Ben jij al een ervaren heftruckchauffeur en is jouw huidige heftruckcertificaat niet langer dan 3 maanden verlopen? Dan is de heftruck herhalingscursus de cursus voor jou.

Wil je hier goed voorbereid zijn op de cursus dan kun je bij ons het cursusboek bestellen.

Lees meer

Technisch gezien zijn heftrucks en reachtrucks andere voertuigen. Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten. Maar het feit dat er een heftruck certificaat is en een reachtruck certificaat geeft wel aan dat er wel degelijk verschillen zijn. Het besturen van een heftruck of van een reachtruck werkt dan ook net even verschillend. 

Lees meer

Inhoud accordeon

Op de pagina ‘direct aanmelden’ vind je alle cursusdata voor de komende periode.

Lees meer

Dat ligt eraan of je de heftruck cursus voor de eerste keer volgt, of je de cursus moet herhalen.

Volg je de cursus voor het eerst, dan start je met de heftruck basiscursus.
Mag je gaan herhalen, dan kun je je inschrijven voor de heftruck herhalingscursus.

Lees meer

Een heftruck cursus kan op eigen locatie worden gevolgd. Sterker nog het is in veel gevallen zelfs aantrekkelijk. Worden er meerdere heftruckchauffeurs tegelijk opgeleid? Dan kan het zelfs financieel voordeliger zijn.

Bovendien is het oefenen met eigen machines ook een aanrader, zo leert de chauffeur nog beter om te gaan met de heftruck. Bovendien valt het samen leren ook ten goede aan de teambuilding en band onderling.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken voor een incompany cursus of vraag direct een offerte aan.

Offerte aanvragen

Lees meer

Voor de verschillende werktuigen gelden verschillende leeftijden. Hieronder een kort overzicht:

Minimale leeftijd om een heftruck, reachtruck, stapelaar, en EPT te besturen
Vanaf 16 jaar – certificaat, rijden onder structureel toezicht.
Vanaf 18 jaar – certificaat, zelfstandig werken

Minimale leeftijd om een hoogwerker te besturen
Vanaf 18 jaar

Voor alle werktuigen geldt dat de medewerker gedegen instructie gehad moet hebben, dit moet aantoonbaar zijn. Bijvoorbeeld met één van onze certificaten.

Minimum leeftijd VCA diploma
Met dit certificaat kunnen aannemers aantonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. VCA maakt de aannemers bewust van de veiligheid op de werkvloer. Je mag officieel werken vanaf je 14e , dus hanteert ARBO centrum voor de deelname aan een VCA cursus of examen, een minimale leeftijd van 14 jaar.

Minimum leeftijd BHV certificaat
De minimale leeftijd voor het volgen van een BHV basiscursus of BHV herhalingscursus is 16 jaar. Een BHV-diploma is bij ons 1 jaar geldig.

Lees meer

De zitpositie is één van de eerste dingen die opvallen, op een reachtruck zit de bestuurder dwars, hij rijdt dus zijwaarts. Een reachtruck is ook kleiner dan een heftruck, hierdoor kun je met een reachtruck in compacte ruimtes, of smalle gangen werken.

De heftruck heeft een elektromotor of een verbrandingsmotor, dit kan op LPG of Diesel zijn. Het contragewicht is bevestigd aan de achterkant van de heftruck. Bij de reachtruck zit het contragewicht in het midden van de machine, dit is namelijk de tractiebatterij.
De mast bij de heftruck zit aan de voorzijde, aan deze mast kunnen diverse hulpstukken worden gemonteerd. De reachtruck heeft een mast welke in- en uitgeschoven kan worden.

Lees meer

Een heftruckcertificaat halen kan door een heftruck cursus met goed gevolg af te ronden. Heftruck cursussen kan je volgen op één van onze vestigingen verspreidt door Nederland, er is er altijd één bij jou in de buurt. De cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte beide modules worden afgesloten met een examen.

Wanneer je het theorie examen en het praktijkexamen positief afrond ontvang je het heftruckcertificaat.
Wil je je extra goed voorbereiden op de cursus? Schaf dan het cursusboek aan, in dit boek vind je alles over de theorie en onderdelen van de praktijk. Heb je het boek goed gelezen en geleerd dan ben je helemaal klaar voor de cursus.

Lees meer

Vervelend dat jij je heftruckcertificaat kwijt bent! Maar het kan gebeuren. Het is belangrijk zo snel mogelijk een (digitale) nieuwe pas bij ons aan te vragen.
Aanvragen van een nieuwe pas of digitaal certificaat kan via de mail.

Heb jij je certificaat niet bij ons gehaald? Dan kunnen wij je helaas niet helpen bij het aanvragen van een nieuwe.

Vraag nieuw certificaat aan

Lees meer

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Alkmaar
AlkmaarMeer informatie
Lees verder
Otterkoog 93 d
1822BX Alkmaar
Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Lees verder
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Lees verder
Stadhouders Molenweg 70A
7317 AW Apeldoorn
Breda
BredaMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Capelle (Rotterdam)
Capelle (Rotterdam)Meer informatie
Lees verder
Essebaan 40
2908 LK Capelle a/d IJssel
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Lees verder
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Lees verder
Sportlaan 2
9791 LX Ten Boer
Hengelo
HengeloMeer informatie
Lees verder
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Lelystad
LelystadMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Maastricht
MaastrichtMeer informatie
Lees verder
Malbergsingel 62
6218 AV Maastricht
Nijkerk
NijkerkMeer informatie
Lees verder
Stationsweg 22
3862 CG Nijkerk
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Lees verder
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Venlo
VenloMeer informatie
Lees verder
Columbusweg 49
5928LA Venlo
Venray
VenrayMeer informatie
Lees verder
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waddinxveen
WaddinxveenMeer informatie
Lees verder
Nijverheidsweg 2
2742 RG Waddinxveen
Wolvega
WolvegaMeer informatie
Lees verder
Frisaxstraat 3
8471 ZW Wolvega
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Lees verder
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Lees verder
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
10091
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2400
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
21
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
141976
cursisten

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.