Ontruimingsplan

Op de werkvloer of in een publieke ruimte kan er weleens iets misgaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een brand of bommelding. In dit soort gevallen moet de ruimte zo snel mogelijk worden ontruimd. Dit moet gebeuren op een zo efficiënte en veilig mogelijke manier. Een goede coördinatie kan in dit soort situaties werkelijk levens redden. Daarom wordt voor elk gebouw een ontruimingsplan opgesteld.

Informatie aanvragen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een ontruimingsplan?

Om de ontruiming te laten slagen moet dit plan bij alle medewerkers/aanwezigen bekend zijn. Iedereen dient de aanwijzingen op te volgen en rustig het gebouw te verlaten. Daarnaast moeten de BHV’ers goed samenwerken en duidelijk communiceren met alle aanwezigen in het gebouw. Het is bovendien van belang dat minstens eenmaal per jaar de ontruiming wordt geoefend. Zo kun je zien of alles goed verloopt of dat er wellicht nog aanpassingen moeten worden aangebracht in het plan voor ontruiming. Een plan voor ontruiming dient overigens niet verward te worden met een noodplan. Het ontruimingsplan gaat immers alleen om de evacuatie en is slechts een onderdeel van het noodplan. Het noodplan is veel uitgebreider en gaat bijvoorbeeld ook in op hoe je omgaat met bepaalde ongevallen.

Hierin vind je onder andere het volgende:

 

  • Een overzicht met de calamiteiten waarbij dit plan van toepassing is.
  • Een plattegrond met de vluchtroutes, blusmiddelen, etc.
  • Gegevens over het gebouw, zoals de aanwezigheid van vluchtroutes.
  • Hoe de evacuatie dient te verlopen.
  • Informatie over de BHV’ers.

Contact met een van onze veiligheidsadviseurs?

Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.

Is het verplicht om een plan voor ontruiming te hebben?

Dit hangt in de eerste plaats af van de aanwezigheid van een brandmeldinstallatie. Als deze aanwezig is, is het verplicht om voor het gebouw ook een ontruimingsinstallatie te hebben, met bijbehorend plan. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit. Daarnaast kent ook de Arbowet regels met betrekking tot veiligheid en ontruiming. We spreken hier van een zorgplicht. Jij moet ervoor zorgen dat alle aanwezigen in je gebouw hier veilig kunnen zijn en kunnen worden geëvacueerd indien nodig. Het kan niet alleen nare gevolgen hebben voor de aanwezigen in het gebouw, maar ook voor jou als verantwoordelijke als na een ramp blijkt dat er geen plan voor ontruiming aanwezig was. Zo kun je hierdoor problemen krijgen met de verzekering, arbeidsinspectie en zelfs met justitie.

 

Het is dan ook van groot belang een goed plan voor ontruiming op te stellen. Wanneer je hier hulp bij nodig hebt, kun je een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen dat een plan op maat maakt dat voldoet aan alle veiligheidsnormen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezorgd dat je plan voldoet aan de NEN 8112, de richtnormen die door de brandweerkorpsen wordt gebruiken om ontruimingsplannen goed te keuren. Je bent er dan meteen zeker van dat je plan voldoet aan alle vereisten. En nog belangrijker; het verzekert je dat de ontruiming op efficiënte en veilige wijze verloopt.

Het ontruimingsplan: hier moet het aan voldoen

Beslaat het pand een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter, of is er sprake van meer dan één verdieping? Dan is men wettelijk verplicht om een ontruimingsplan te maken. Maar waar moet zo’n ontruimingsplan aan voldoen? Daar zijn uiteraard regels voor.

Elk ontruimingsplan bevat in elk geval een aantal vaste onderdelen. Het plan geeft aan hoe er wordt ontruimd in het geval van een calamiteit, hoe de communicatie verloopt, hoe de hulpdiensten worden begeleid en wie de leiding heeft in geval van een calamiteit.

Organisaties hebben een zekere vrijheid om te bepalen hoe dit wordt beschreven. Echter: men wil natuurlijk wel zeker weten dat het plan volledig en kwalitatief is. Zeker wanneer er nog niet eerder een ontruimingsplan is gemaakt, kan het best lastig zijn om voor een goed plan te zorgen. 

Hulp bij het maken van een plan?

Wanneer hulp bij het maken van een plan gewenst is, kunnen de specialisten van ARBO centrum worden ingeschakeld. ARBO centrum beschikt over alle benodigde kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat er in elke organisatie wordt gezorgd voor een perfect ontruimingsplan.

 

Een goed ontruimingsplan draagt bij aan de veiligheid in gevaarlijke situaties. Het is echter ook zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat het plan leeft binnen de organisatie. Daarom dienen alle medewerkers hiervan op de hoogte te zijn en is het aan te raden om periodieke ontruimingsoefeningen te houden.

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
10091
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2400
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
21
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
141976
cursisten

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.